Ľahšiemu uznávaniu zahraničného vzdelania v SR dal výbor zelenú

26.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Uznávanie dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií získaných v zahraničí by malo byť od apríla ľahšie. Zjednodušenie procesu má priniesť novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú dnes hlasmi vládneho Smeru-SD odobril Ústavnoprávny výbor NR SR. O definitívnej podobe novely sa rozhodne na marcovej schôdzi pléna.
"Cieľom je, aby sa rovnaké podmienky, ktoré sú ustanovené pre dosiahnutie určitého stupňa vzdelania v SR, rovnako uplatňovali aj na iných štátnych príslušníkov, a to za účelom zabezpečenia jednotného prístupu k regulovanému povolaniu," uvádza ministerstvo školstva, ktoré novelu navrhlo. Orgán pre uznávanie vzdelania bude pri posudzovaní zohľadňovať aj dovtedajšiu prax žiadateľa, a tiež to, že v štáte jeho pôvodu je považovaný za kvalifikovaného pracovníka.
Prax podľa rezortu poukázala na nedostatky a značné problémy pri uplatňovaní kompenzačných mechanizmov ako náhradných opatrení, ktoré odstraňujú prípadné rozdiely vo vzdelaní alebo odbornej príprave. Novela má posilniť inštitút kompenzačných mechanizmov. "Ak sa v rámci konania a rozhodovania zistí, že žiadateľ nespĺňa podmienky na uznanie dokladu o vzdelaní alebo uznanie odbornej kvalifikácie, avšak tieto rozdiely možno odstrániť formou kompenzačného mechanizmu, vydá rozhodnutie o uložení kompenzačného mechanizmu," uvádza sa v dôvodovej správe.
Ak žiadateľ splní uložené požiadavky a náležite to preukáže, uzná sa jeho doklad o vzdelaní alebo odborná kvalifikácia, a tým sa mu na Slovensku umožní samostatne vykonávať regulované povolanie. Medzi regulované povolania patria napríklad lekári. Na výkon týchto povolaní je potrebné spĺňať kvalifikačné predpoklady predpísané konkrétnymi zákonmi.
Návrh zákona upravuje uznávanie vysokoškolského vzdelania, vyššieho odborného vzdelania, úplného stredného všeobecného vzdelania, úplného stredného odborného vzdelania a stredného odborného vzdelania získaného v členských štátoch EÚ a v tretích štátoch tým, že sa určia podmienky, ktoré zabezpečia rovnocennosť s podmienkami dosiahnutia tohto vzdelania na Slovensku.
 

Vyberte región